Εναλλακτικό «εξοχικό» με κατσικάκι

του Γιώργου Κούτρα (*)


Ένα κυρίως πιάτο, εύκολο στην παρασκευή του και πολύ «κυριακάτικο» για γεύματα με παρέα ή την οικογένεια.
Συνδυάζει τόσο την προσφιλή πρώτη ύλη του κρέατος όσο και τα λαχανικά, σε μαγειρεμένη και ωμή μορφή, εκτοπίζοντας την ανάγκη της σαλάτας. Συνοδεύεται με πατάτες φούρνου που επίσης απαιτούν ελάχιστη προετοιμασία.


Υλικά για τέσσερα άτομα:

1 1/2 κιλό κατσίκι σε μερίδες
4 κούπες αγκινάρας (κατεψυγμένες)
3 πιπεριές (τρεις πράσινες ή μια πράσινη, μια κόκκινη, μία κίτρινη)
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο (ή παραπάνω αν θέλετε πιο πικάντικη γεύση)
4-5 λιαστές ντομάτες
1 ματσάκι ρόκα
1 ματσάκι μαϊντανό
Σκληρό τυρί (π.χ. γραβιέρα) προαιρετικά
½ φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή:

Σε πλατύ αλλά ρηχό σκεύος ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις μερίδες του κρέατος. Αφού πάρει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές (δεν γυρίζουμε συχνά, χρειάζονται 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά ή έως ότου ξεκολλάει το κρέας με άνεση από τα τοιχώματα του σκεύους), αποσύρουμε το κρέας και το φυλάμε σε ζεστό και πυράντοχο σκεύος.

Στο ίδιο σκεύος, όπου σοτάραμε το κρέας και εφόσον έχουμε χαμηλώσει τη θερμοκρασία της εστίας, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο (ψιλοκομμένα). Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε τις πιπεριές (κομμένες σε ραβδάκια ή ροδέλες), και αφού μαραθούν λίγο (οι πιπεριές ιδίως οι πράσινες, χρειάζονται περισσότερο χρόνο μαγειρέματος απ’ όλα τα λαχανικά), προσθέτουμε τις αγκινάρες κομμένες σε τέταρτα.

Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά, προσθέτετε το κρέας, το οποίο έχετε κρατήσει στην άκρη, και τις λιαστές ντομάτες. Αλατίζετε και αφού το φαγητό πάρει μια βράση το μεταφέρετε σε πυράντοχο σκεύος και το τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο. Εάν χρειάζεται υγρά, προσθέτετε ένα κρασοπότηρο νερό ή λευκό κρασί και ψήνετε για περίπου μία ώρα στους 180 βαθμούς κελσίου.

Στο τέλος του ψησίματος, εάν θέλετε, προσθέτετε το τυρί ώστε να λιώσει από τη θερμοκρασία.

Σερβίρετε τις μερίδες με μια χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό και ρόκα, τα οποία θα μαλακώσουν από τη θερμοκρασία του φαγητού, διατηρώντας το χρώμα τους και αναδύοντας ταυτόχρονα τα αρώματά τους.

(*) Ο κ. Κούτρας είναι μάγειρας στο ξενοδοχείο Divani Caravel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου