Κότα Μπαρδουνιώτικη

Από το site του κ. Μαμαλάκη
Ένα φαγητό εκρηκτικής γεύσης που φτιάχτηκε στο χωριό Μπάρδουνα της Λακωνίας. Τη βρήκα τη συνταγή πριν από πολλά χρόνια και τη μαγείρεψα ζωντανά για την τηλεόραση μέσα στους Πύργους της Βάθεια στη Μάνη. Οι χωριανοί τρελαθήκανε.


Υλικά για 6-8 άτομα

1 χωριάτικη κότα 1 ½ - 2 κιλά κομμένη σε μερίδες

1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο

4-5 κρεμμύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια

1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί

½ κιλό τριμμένη φρέσκια ντομάτα

2 κουταλιές πελτέ

2 φύλλα δάφνης

3 σκελίδες σκόρδο

5-6 σπυράκια μπαχάρι

1 κοφτό κουταλάκι κανέλα

150 γραμ κεφαλοτύρι κομμένο σε μικρά κομμάτια

50 γραμ τριμμένη ξερή μυζήθρα

100 γραμ κεφαλογραβιέρα κομμένη σε μικρά κομμάτια

αλάτι, πιπέρι

Βήματα

Ζεσταίνετε το λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα και σοτάρετε τις μερίδες της κότας μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Αν δεν χωράνε όλες μαζί κάντε το σε 2 δόσεις. Βάλτε τη σοταρισμένη κότα σε μια πιατέλα.

Ρίξτε μέσα στη κατσαρόλα το κρεμμύδι, σοτάρετέ το καλά και στη συνέχεια ξαναβάλτε τη κότα μέσα στη κατσαρόλα.

Ρίξτε τα φύλλα της δάφνης, το σκόρδο, το μπαχάρι, πασπαλίστε με τη κανέλα και σβήστε με το κόκκινο κρασί.

Αφήστε να πάρει μια καλή βράση να φύγει το οινόπνευμα εντελώς και ρίξτε μέσα τις τριμμένες ντομάτες.

Διαλύστε τον πελτέ σε 1 νεροπότηρο νερό και αδειάστε τον μέσα. Αλατίστε ελαφρά και πιπερώστε. Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε τη κατσαρόλα και αφήστε τη κότα να μαγειρευτεί για 1 ώρα.

Μειώστε ακόμα περισσότερο τη φωτιά, ρίξτε μέσα τη πασπαλισμένη μυζήθρα καθώς και τα κομματάκια από το κεφαλοτύρι και τη κεφαλογραβιέρα.

Φέρτε 2 βόλτες με ξύλινη κουτάλα το φαγητό να μισολειώσουν τα τυριά και το σερβίρετε ζεστό στο τραπέζι.

Το συνοδεύετε με μακαρόνια ή πατάτες τηγανητές.

Σημείωση. Μερικές καλές νοικοκυρές σε τούτη τη κότα λίγο πριν βάλουν το τυρί προσθέτουν και 1 φλιτζ τσαγιού πράσινες τσακιστές ελιές που ομολογουμένως είναι πεντανόστιμες. Κάντε το, το φαγητό σας θα γίνει τέλειο.


1 σχόλιο:

  1. Χαίρομαι για τη δημοσίευση της λακωνικής συνταγής, δηλαδή του μπαρδουνιώτικου. Η καταγωγή του, από τα μπαρδουνοχώρια, τα χωριά -διάφορα- τα ορεινά του Ταΰγετου στα σύνορα της ανατολικής Μάνης, γύρω από το κάστρο της Βαρδούνιας.
    Η γνήσια συνταγή περιλαμβάνει τυρί σφέλλα που μπαίνει στο τέλος και δένει το φαΐ. Όσο για τις..πράσινες ελιές, ε αυτό είναι η βελτίωση εκ των σεφ, για την ομορφιά του σερβιρίσματος!(Πράσινες ελιές στην περιοχή είναι μόνο οι τσακιστές, μικρές και καθόλου εμφανίσιμες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή