Κατημέρια ανεβατά.( Τηγανίτες)

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι ( Μισό σταρένιο ,μισό άσπρο)

2 φλιτζανάκια καφέ λάδι

5 φλιτζ καφέ χλιαρό νερό

Νωπή μαγιά σε μέγεθος καρυδιού.

1 κ.σ. ζάχαρη

1 αβγό

1 μπολάκι μαστιχόλαδο( Λάδι με κοπανισμένη μαστίχα.)

πετιμέζι

Εκτέλεση:

Σ ένα μπολ βάζετε τη μαγιά και το χλιαρό νερό. Διαλύετε τη μαγιά με το χέρι και προσθέτετε 1 κ.σ. ζάχαρη. Ανακατεύετε καλά. Χτυπάτε το αβγό και το προσθέτετε στη μαγιά

Σε μία λεκάνη βάζετε το αλεύρι. Ανοίγετε μία τρύπα και ρίχνετε το λάδι. Αλατίζετε. Αρχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να θρουλιάσει το αλεύρι.. Μετά προσθέτετε τη διαλυμένη μαγιά, στο αλεύρι. Ζυμώνετε καλά ( H ζεστασιά του χεριού και το χλιαρό νερό βοηθά να δέσει η ζύμη). H ζύμη γίνεται απαλή και αφράτη.. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει σκεπασμένη.

Μόλις φουσκώσει την ξαναζυμώνετε και τη χωρίζετε σε 4 μέρη. Παίρνετε το κάθε μέρος το πλάθετε σε φραντζολίτσες. Τεμαχίζετε τη κάθε φραντζολίτσα σαν να κάνετε παξιμάδια και παίρνετε ένα ένα κομμάτι ανοίγετε με το χέρι σε κορδόνια. Στρίβετε τις άκρες σε σαλιγκαράκι. Παίρνετε τις δύο άκρες του σαλιγκαριού και τα αναδιπλώνετε. Με το δάκτυλό βουτάτε στο μαστιχόλαδο και το βυθίζετε στο διπλωμένο σαλιγκαράκι Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει η φραντζόλα

Μαζεύετε όλα τα σαλιγκαράκια. Παίρνετε ένα ένα σαλιγκαράκι και το ανοίγετε σε στρογγυλά φύλλα. Τα ακουμπάτε σε μια πετσέτα.

Σ ένα τηγάνι βάζετε μπόλικό λάδι. Μόλις κάψει το λάδι ρίχνετε ένα ένα τα κατημέρια τα οποία φουσκώνουν. Μόλις ροδίσουν τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα. Σερβίρετε περιχύνοντας με πετιμέζι.

Μας τα έφτιαξε η Μάρθα Ορφανού στο Χωριό Βουρλιώτες της Σάμου

Τα κατημέρια τα έφτιαχναν κάθε Σάββατο την ημέρα ζυμώματος και ήταν το αγαπημένο γλύκισμα των μικρών.

Τα κατημέρια τρώγονται και με τυρί

Από το site του κ. Μαμαλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αρχική σελίδα