Άγιε Νικόλα φύλαγε…

Χρονιάρες μέρες και στα Κουμέικα πανηγύρι μεγάλο. Γιορτάζει ο Άη Νικόλας προστάτης του χωριού και των ναυτικών του. Ιστορική εκκλησία, βασιλική μετά τρούλου, μαρμάρινο τέμπλο και αγιογραφίες.

Παλιότερα ήταν το κύριο πανηγύρι του χωριού. Ο κόσμος πολύς και οι ετοιμασίες άρχιζαν από μέρες πριν. Οι δρόμοι ασπρίζονταν και η εκκλησία σημαιοστολίζονταν. Το βράδυ γύρω γύρω ανάβανε πολύχρωμα λαμπιόνια. Οι νοικοκυρές άνοιγαν φύλλο και έξυναν τις κολοκύθες. Οι γειτονιές μοσχομύριζαν από τις κολοκυθόπιτες που ψήνονταν στους ξυλόφουρνους και τα «πτάκια» που τηγανίζονταν. Πλανόδιοι πανηγυριώτες πωλητές στήνανε την πραμάτεια τους κοντά στην εκκλησία και την πλατεία. Καραμελωμένα μήλα, γλειφιτζούρια, μαλλί της γριάς, μικροπαίχνιδα. Οι καφενοταβέρνες έβαζαν τα καλά τους να υποδεχτούν την πελατεία. Όργανα και γλέντι μέχρι το πρωί. Τα χρόνια πέρασαν. Ο κόσμος λιγόστεψε. Οι περισσότερες ταβέρνες έκλεισαν και το πανηγύρι μετακόμισε τους καλοκαιρινούς μήνες για το αντάμωμα των χωριανών από την Αθήνα και τα ξένα.

Ο Άγιος άρχισε να έχει προβλήματα. Καθίζηση - υποχώρηση εδάφους. Να βοηθήσουμε όλοι να σταθεί η εκκλησία και να στεριώσει. Άγιε Νικόλα φύλαγε και .. κράτα καλά!!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αρχική σελίδα