Στο limit up ο ετήσιος τζίρος του... σεξ στην Ελλάδα

Υπολογίζεται σε δύο δισ., με την πορνεία να κατέχει το ένα δισ. ενώ sex shops, αγορά προφυλακτικών, ερωτικών ταινιών, φαρμάκων το υπόλοιπο.

Tου Λεωνιδα Στεργιου / Lstergiou@kathimerini.gr

Στα 2 δισ. ευρώ υπολογίζεται στην Ελλάδα ο ετήσιος τζίρος του... σεξ. Το μισό ποσό, περίπου 1 δισ. ευρώ, αφορά την πορνεία. Το υπόλοιπο αφορά τον τζίρο που πραγματοποιούν δραστηριότητες που σχετίζονται με το σεξ, όπως είναι τα sex shops, η αγορά προφυλακτικών, ερωτικών ταινιών, φαρμάκων, περιοδικών κ.λπ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο μέσος τζίρος ενός sex shop στην Αθήνα κυμαίνεται μεταξύ 5.000 και 15.000 ευρώ τον μήνα, ενώ μόνο η διαφημιστική δαπάνη των «ροζ τηλεφώνων» ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Η αγορά προφυλακτικών υπολογίζεται σε περίπου 15 εκατ. ευρώ.

Το εντυπωσιακό είναι ότι από το 1 δισ. ευρώ που αφορά την πορνεία, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τη συντήρηση ενός πολυπληθούς «δικτύου». Αυτό αφορά κυρίως την εξαναγκαστική πορνεία. Ενδεικτικό είναι ότι σχεδόν 180 εκατ. ευρώ αφορούν τη διαφθορά, δηλαδή σε διάφορα «λαδώματα» προκειμένου να εισέλθουν και να «εργαστούν» αλλοδαπές γυναίκες στην Ελλάδα.

Από τον ετήσιο τζίρο του 1 δισ. ευρώ της πορνείας μόνο τα 150 εκατ. ευρώ φαίνεται ότι καταλήγουν στις εκδιδόμενες γυναίκες. Δηλαδή τα ποσά που απολαμβάνει η διαφθορά μέσω της πορνείας στην Ελλάδα είναι περισσότερα από εκείνα που φτάνουν στις εκδιδόμενες γυναίκες. Τη μερίδα του λέοντος απολαμβάνουν οι εκμισθωτές, οι διακινητές και οι πορνολογητές. Σε αυτούς καταλήγουν πάνω από 320 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Και όλα αυτά με περίπου 1,2 εκατ. Ελληνες πελάτες και περίπου 15.000 εκδιδόμενες γυναίκες. Αλλά οι πελάτες αυτοί πραγματοποιούν σχεδόν 20 εκατ. επισκέψεις τον χρόνο!

Τα στοιχεία αυτά έχουν προκύψει από ειδικές έρευνες που έχουν εκπονήσει πανεπιστήμια και γυναικείες οργανώσεις στην Ελλάδα, ενώ επιβεβαιώνονται και από εκτιμήσεις αρμοδίων διωκτικών αρχών. Στα εντυπωσιακά αυτά μεγέθη για τον τζίρο της πορνείας φαίνεται ότι συνηγορούν και τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα που εκπόνησε η ΕΣΥΕ στο πλαίσιο της πρόσφατης αναθεώρησης του ΑΕΠ. Στη μελέτη που εκπόνησε διαπίστωσε ότι το αναθεωρημένο ΑΕΠ ήταν αυξημένο κατά 25,7%, σε σχέση με το προηγούμενο (τελικά το ποσοστό που εγκρίθηκε από την Ε.Ε. ήταν σχεδόν το μισό).

Στο σημείο αυτό ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ κ. Μανώλης Κοντοπυράκης κάνει την εξής σημαντική διευκρίνιση. Στην αύξηση του ΑΕΠ στο 25% κατά την αναθεώρηση συμμετείχαν κατά 0,7% η πορνεία, τα ναρκωτικά και το λαθρεμπόριο καπνού και υγρών καυσίμων. Επίσης, διευκρινίζεται ότι το ποσοστό αυτό (0,7% ή περίπου το ένα πεντηκοστό της αύξησης) δεν αφορά τον συνολικό τζίρο των δραστηριοτήτων αυτών, αλλά στο επιπλέον κομμάτι που δεν είχε καταγραφεί μέχρι σήμερα στο ΑΕΠ. Επίσης, δεν αφορά το μαύρο χρήμα. Αρα, αποτελεί ένα μικρό τμήμα του συνολικού χρήματος που διακινείται μέσω της πορνείας. Και το μικρό αυτό ποσό υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Προφανώς, στο σύνολο του ΑΕΠ το ποσό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο!

Αλλά και τα πρόσφατα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σχετικά με τη διαφθορά στην Ελλάδα το 2007, η οποία ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενισχύουν τις παραπάνω εκτιμήσεις.

Τα συμπεράσματα αυτά ενισχύονται και από σειρά μελετών του καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (τομέας εγκληματολογίας και κοινωνιολογίας) κ. Γρηγόρη Λάζου. Επίσης, συμπίπτουν με στοιχεία που προέρχονται από διεθνείς οργανισμούς, σωματεία εκδιδομένων γυναικών και από διάφορες γυναικείες οργανώσεις που έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες ενημέρωσης και έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του θλιβερού φαινομένου της εξαναγκαστικής πορνείας (trafficing). Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, η πρωτοβουλία Stop Trafficing και το Κέντρο Ερευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ), που χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αρχική σελίδα