ΕΛΕΝΗ & ΣΟΥΖΑΝΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ - "ΟΙ ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ"

Τις αποκάλεσαν «μάγισσες» από τις πρώτες τους εμφανίσεις. Ο χαρακτηρισμός αυτός γίνεται ευκολότερα κατανοητός, αν παρακολουθήσει κάποιος, τις εκφράσεις στα πρόσωπα των καλεσμένων σχετικών και άσχετων με τη μουσική, στο απόσπασμα από την εκπομπή του Σπ. Παπαδόπουλου παρακάτω…

Εκεί στο αφιέρωμα στον παραγωγό Γιώργο Μακράκη, τις άκουσα για πρώτη φορά και μαγεύτηκα κι εγώ.


Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή ξεκίνησαν από πολύ νωρίς να πειραματίζονται με τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η ανθρώπινη φωνή, ως εγγενές μουσικό όργανο.

Το 1997 έδωσαν την πρώτη τους συναυλία ως «Βόρειο Σέλας» με ρεπερτόριο από τραγούδια a cappella, χωρίς όργανα, βασισμένα μόνο στη φωνή. Ένας λόγος για την προτίμηση τους στο a cappella είναι το ότι τα περισσότερα τραγούδια τους είναι παραδοσιακά, καθιστικά-αφηγηματικά.

Φυσικά ο κύριος όγκος των τραγουδιών τους παρουσιάζεται με τη συνοδεία κιθάρας, πιάνου και κρουστών που παίζουν οι ίδιες. Καθώς ο στίχος είναι ιδιαίτερα σημαντικός στα συγκεκριμένα τραγούδια, τα τραγουδάνε στην πρώτη γλώσσα και με σεβασμό στην προφορά και εκφορά της.

Το ρεπερτόριο τους αποτελείται από τραγούδια ρεμπέτικα και παραδοσιακά ελληνικά σε όλες τις διαλέκτους συμπεριλαμβανομένων ελληνόφωνων της Κ. Ιταλίας, πορτογαλέζικα fados, ισπανόφωνα, γαλλικά, ιταλικά, ρουμάνικα, τούρκικα, αραβικά, τσιγγάνικα, σέρβικα, αμερικάνικο μπλουζ και τζαζ, αρμένικα, σεφαραδείτικα, πομάκικα και βουλγάρικα.

Σ' αυτό το ύφος κινείται και το πρώτο τους προσωπικό άλμπουμ «Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή», που περιλαμβάνει 16 τραγούδια, στην πλειοψηφία τους παραδοσιακά.

Στο άλμπουμ συμμετέχει ο Χρήστος Θηβαίος (στο παραδοσιακό της Κ. Ιταλίας «Καληνύφτα»), ο Γιάννης Σπάθας (ηλεκτρική κιθάρα στα παραδοσιακά της Θράκης), ο Τάσος Καρακατσάνης (πιάνο) και ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης (κλασική κιθάρα).

Οι αδερφές Βουγιουκλή συνολικά τραγουδάνε σε πάνω από 20 γλώσσες και διαλέκτους, τις περισσότερες από τις οποίες κατανοούν αρκετά καλά. Όλα τα τραγούδια τους ξεχωρίζουν για την εκφραστικότητα τους και την αντοχή τους στο χώρο και στο χρόνο και τα δουλεύουν πολύ καιρό πριν να τα παρουσιάσουν, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πράγματα που δεν φαίνονται στα πρώτα ακούσματα.

Έχουν συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες όπως με τη Μαρία Φαραντούρη, το Λουδοβίκο των Ανωγείων, τους Άβατον, πολλές φορές με το Θανάση Γκαϊφύλια, τον Ψαραντώνη και το Βασίλη Λέκκα. Από το 2004, συνεργάζονται με το Ερευνητικό Εργαστήρι Παραστατικών Τεχνών ALMA KALMA, υπό τον σκηνοθέτη-ερευνητή Γιάννη Μήτρου ως performers-τραγουδίστριες. 

Τα τραγούδια του CD: 

1 ΩΡΙΑ ΜΟΥ ΡΟΝΤΙΝΕDDA - Παραδοσιακό Κάτω Ιταλίας

2 ΕΠΩΔΟΣ ΘΡΑΚΗΣ Ι - Παραδοσιακό Θράκης

3 ΕΠΩΔΟΣ ΘΡΑΚΗΣ ΙΙ - Παραδοσιακό Θράκης

4 ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ - Μουσική προσαρμογή Ελένη & Σουζάνα Βουγιουκλή

5 CESERINA - Παραδοσιακό Κάτω Ιταλίας

6 ΤΟ ΤΣΙΑΜΠΑΣΙΝ - Παραδοσιακό Πόντου

7 ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΜΑΝΑ - Υμνος της Μ.Παρασκευής από τον Λίβανο (Μουσική διασκευή Χριστόδουλος Χάλαρης)

8 RINDINEDDHA SI RINDINI LU MARE - Παραδοσιακό Κάτω Ιταλίας

9 ΚΑΛΗΝΥΦΤΑ - Παραδοσιακό Κάτω Ιταλίας (Συμμετέχει ο Χρήστος Θηβαίος)

10 Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΠΩ ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΝΩ (του Βασίλη Τσιτσάνη)

11 ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟ ΜΟΥ ΠΟΥΛΙ (του Χρήστου Λεοντή και του Γιώργου Αρμένη)

12 ΘΡΥΑΛΛΙΔΑ

13 ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ - ΤΑΧΤΑΡΙΣΜΑ - Παραδοσιακό Κάτω Ιταλίας

14 ΛΕ ΛΕ ΛΕ, ΜΑΝΑ ΜΟΥ - Παραδοσιακό Μακεδονίας

15 ΗΡΘΕ ΒΟΡΙΑΣ, ΗΡΘΕ ΝΟΤΙΑΣ (του Μάνου Χατζιδάκι και του Γιάγκου Αραβαντινού)

16 EDERLEZI - Παραδοσιακό τσιγγάνικο Γιουγκοσλαβίας, διασκευή Γκόραν Μπρέγκοβιτς 

Το τραγούδι Ξενιτεμένο μου πουλί είναι αφιερωμένο σε όλα τα ξενιτεμένα πουλιά – φίλους μου, της μπλογκόσφαιρας : την Artanis, τη Βένια και το Νίκο, τον argos, το VaD, το Δεσποινάκι, τη Lilith, τη Σοφία και όλους τους άλλους (κι ας με συμπαθούν) που ξεχνάω  :)

 

13 σχόλια

  1. Polu omorfo kai trufero tragoudi, Seuxaristoume para polu Giwrgo.
    Nasai kala na kaneis teties omorfes anarthseis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμάν,βρε Γιώργο,κομάτια μ'εκανες:)
    Σ΄ευχαριστώ πολύ,δίνω αμέσως εντολή στο τεχνικο επιτελείο μου να κατεβάσει όλο το cd,

    Nάσαι καλά,
    Καλό τριήμερο νάχεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ όμορφο και το τραγούδι και η ανάρτησή σου!
    Εξαιρετικό αφιέρωμα!!
    Καλό ΣΚ Γιώργο μου:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος08 Μαΐου, 2009

    Ανατρίχιασα, σπουδαίες φωνές, να είσαι καλά Γιώργο που τα ξετρυπωνεις και μας κάνεις και ανατριχιάζουμε. Καλό σαββατοκύριακο

    ν.π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειναι εξαιρετικες!!!! Τις ειδα και τις ακουσα τον χειμωνα στο θεατρο "το τρενο του Ρουφ"...Σε μια θεατρικοποιημενη παρουσιαση των τραγουδιων τους. Υπεροχες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαγευτικό! Με ταξίδεψε σε άλλες εποχές...να σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιωργη μου τι παιδι που εισαι!!! Χιλια ευχαριστω
    Υ.Γ Δεν μπορω να δυναμωσω τον ηχο εδω, αλλα μολις παω σπιτι θα βουηξει ο τοπος!!! Σε φιλω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολλά μπράβο στα κορίτσια και στην οικογένειά τους που τα στήριξαν και τα ενθάρρυναν να αναδείξουν το ταλέντο τους και σ'αυτό το είδος μουσικής.Είμαι από την Ξάνθη και γνωρίζω από μικρά τα κορίτσια και την οικογενειά τους.Η παιδεία σε όλους τους τομείς είναι οικογενειακή τους υπόθεση!Ευχαριστούμε και σένα για τo μουσικό time out!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστώ για την αφιέρωση, με συγκινείς...Επιφυλάσσομαι να ανταποδώσω...
    Καλά να περνάς, καλο Σ/Κ να έχεις...
    Φιλιά πολλά απο ΝΖ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είχα την ευτυχία να ακούσω το δισκάκι τους προ ημερών και έμεινα. Είναι καταπληκτικές φωνές κι εσύ είσαι απίθανος στις μουσικές σου προτάσεις Γιώργη μου. Νάσαι καλά και πάντα τέτοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ όμορφο αφιέρωμα.Είναι εξαιρετικές στο είδος,με μουσική παιδεία ζηλευτή.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ιδιαίτερο και δύσκολο το είδος που τραγουδούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χτες άκουσα το δίσκο τους. Είναι πραγματικά εκλπηκτικές φωνές! Μπράβο τους που στηρίζουν την παράδοση (και όχι μόνο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχική σελίδα