Απόσπασμα από το βιβλίο του κ.
Ιωάννη Κόκκα :
Λαογραφικά στοιχεία της Λέκκας Σάμου
Το κορυφαίο όμως γεγονός αυτήν την εποχή, ήταν τα "καζάνια", η σούμα. Σωστό πανηγύρι και που κράταγε μερόνυχτα.
Στα χρόνια πριν από την Ιταλική κατοχή, λειτουργούσαν αρκετά "καζαναριά", που έβγαζαν την μυρωδάτη σούμα.
Θυμάμαι να δουλεύει ένα καζαναριό στην πέρα γειτονιά, πιο κάτω απ’ την πέρα βρύση, του Γιώργου Αντωνακάκη (Γιουρέλ’) που τον βοηθούσε η γυναίκα του Αρχοντού και ο γυιός του Κυριάκος, άλλο ένα "στ’ βασ’λιά του ρέμα" του Μανώλη Καλογήρου (Καλουέρ) που το δούλευε μαζί με τα παιδιά του Γιώρη και Νικόλα και άλλα πέντε (5) στη "Φλέβα".
Αυτά ήταν κατά σειρά, αρχίζοντας απ’ τη Φλέβα :
1ο του Τιμολ. Βαλή (Μπάρμπα -Τιμουλέου), αλλά το δούλευε ο γυιός του Γιώρης,
2ο του Μιχάλη Ποθητού,
3ο του Σταμάτη Φωτεινού.[Και οι τρεις είχαν καφενεία και μάλλον για τις ανάγκες των καφενείων των έβγαζαν σούμα].
4ο του Γιάννη Μουρούλη (Γαμπρουγιάνν’), αλλά τις περισσότερες φορές το δούλευαν οι γυιοί του Γιώρης και Μανώλης.
Το 5ο και πιο συστηματικό ήταν απέναντι του Δημήτρη Κούκουρα, που το δούλευε μαζί με τον γιό του Νικόλα.
Δούλευε και ένα άλλο στην τοποθεσία "Νικολαίοι".
Το είχαν οι Καπώληδες [Γιάννης, Κώστας και Κομνηνός] καθώς και ο γαμπρός τους, "ου Γιώρς ου Μουρούλς". Έβγαζαν τα δικά τους, αλλά ήταν αρκετά, γιατί εκεί πάνω είχαν πατητήρια και βαρέλια για μοσχάτο κρασί και μεταφέρανε σταφύλια για πάτημα, από μακρινές περιοχές, όπως απ’ τα Ζαχαρέικα και ίσως απ’ του Κουτσουρέλη.
Παλαιότερα υπήρχαν και άλλα καζαναριά. Έβλεπα τις γκρεμισμένες εγκαταστάσεις.
Άδεια αποστάξεως στεμφύλων!!!!!
Καλησπέρα,Γιώργο,δες και τα δικά μας καζάνια,σε λίγες μερες θα πάρουνε φωτιά:) http://apouro.blogspot.gr/search/label/%CE%9A%CE%B1%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναμνήσεις άλλων εποχών, αρώματα, εικόνες, γεύσεις.. Τι μου θύμησες σήμερα Γιώργο..
ΑπάντησηΔιαγραφήΘαυμάσιο το απόσπασμα γεμάτο εικόνες και μυρωδιές που συνδέουν το παρελθόν με το σήμερα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική η έρευνα που κάνατε
Καλές καζανιές !