Μπάλος - Στις εκβολές του Αμφίλυσου

Στον Κοχύλη πιο πάνω από τα δίχαλα βράχια, καταμεσής στο νησί, αναβλύζουν από το πλευρό του Καρβούνη οι γάργαρες νερομάνες και κατεβαίνουν τον κατήφορο στη ρίζα του βουνού. Λιόβγαλμα, Αρβανίτες μεριά, άλλο κλωνάρι νερό από την πλάτη του βουνού πέφτει στο σχίσμα το βαθύ και στο δρόμο του ανταμώνονται τα δυο ρέματα και κάνουν το μεγάλο ρέμα του Πύργου, τον Αμφίλυσο. Σωστό, ολοχρονίς αστείρευτο ρέμα. Με χιλιάδες μικρά και μεγάλα κοντορέματα κι αμέτρητες νεροσυρμές και από τις δυο μεριές δυναμωμένο, τραβάει το δρόμο του, αιώνες κι αιώνες, πάντα αγέραστο και πάντα νέο.
Πότε απλόχωρα και πότε στριμωγμένο, κατεβαίνει ανάμεσα στα βουνά, χωρίζει το χωριό Πύργο στα δύο, περνάει το Ζάστανο το βαθύ, το ακαταμέτρητο, και στον Μπάλο πέφτει στην αγκαλιά της θάλασσας, της μάνας του. 
(Απόσπασμα από το ΜΠΑΛΟ - Αμφίλυσος : Το ρέμα του Πύργου)

Με αφορμή τις όμορφες χειμωνιάτικες λήψεις της Δάφνης Τριανταφύλλου!!!


Ο ποταμός Αμφίλυσος διαρρέει τη Νοτιοδυτική Σάμο: πηγάζει μερικά χλμ δυτικά του Πάνδροσσου, από την «Δεσπότη Βρύση» –  τη βρύση του δεσπότη – όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι και ενώνεται με άλλες πηγές, όπως αυτής του Κούτσι,  της Φλεβίτσας και του Ζάστανου. Μετά το Ζάστανο, κινείται δυτικά διατρέχοντας την περιοχή της Φριγάδας και χύνεται στον Πάλο.

Το όνομα Αμφίλυσος προέρχεται από τη σύνθετη λέξη αμφί και ύλην. Αμφί σημαίνει από την μια και την άλλη μεριά, ενώ ύλην είναι η λάσπη. Συνεπώς ετυμολογικά, η ονομασία του ποταμού  δηλώνει την μεταφορά της λάσπης από εδώ κι από εκεί, φαινόμενο που παρατηρήθηκε και από τους αρχαίους καθότι ενώ ο ποταμός ρέει προς τη δύση, το νερό φαίνεται να ρέει προς την ανατολή.

Εκτός από την ιστορικότητα του ονόματος του Αμφιλύσου, λίγα γνωρίζουμε για την περιοχή κατά την διάρκεια της αρχαιότητας. Σκόρπιες πληροφορίες, τοπωνύμια και παραδόσεις δηλώνουν ότι τα δύο αρχαία λιμάνια της περιοχής, αυτά του Πάλου και των Δριτσαρέικων, εξυπηρετούσαν ανάγκες θαλάσσιας μεταφοράς των τοπικών προϊόντων.  Η ποικιλία των προϊόντων αυτών ξεκινούσε από την γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία έως τη ναυπηγική και την αγγειοπλαστική.

Κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα, όμως, τα κρούσματα πειρατείας στην περιοχή προκάλεσαν την σχεδόν ολοκληρωτική ερήμωση της τον 15ο αιώνα. Λίγα χρόνια μετά, όμως, το 1470 και με πρωτοβουλία του Κιλίτζ Αλί Πασά, το νησί επανακατοικήθηκε. Συνεπώς, κατά το 16ο αιώνα δημιουργήθηκαν όλα τα χωριά που διακρίνονται από την θάλασσα, μιας και ο φόβος των πειρατών πλέον εξέλειπε. Πιο συγκεκριμένα, ο φυσικός πλούτος της περιοχής του Αμφιλύσου σήμανε την άνθηση και δημιουργία των Κουμεΐκων, Σκουρεΐκων, Νεοχωρίου και των Σπαθαραίων.

Από τη σελίδα Αμφίλυσος - Περιβάλλον και Πολιτισμός

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ:






 

Δείτε επίσης την ανάρτηση : Νερά λουσμένα στο φως!!

Ευχαριστώ πολύ τη Δάφνη, για την αφορμή με τις πολύ όμορφες φωτογραφίες!!!

9 σχόλια

  1. Το έχω δει περνάει μπροστά από το κτήμα της θείας μου της Μαρίας της δασκάλας..στο Ζαστανο!! Έξω ακριβώς υπάρχει η βρύση..που ξεδιψουσαμε το καλοκαίρι κατεβαίνοντας από το χωριό στον Μπάλο!! Εφθασες στο Ζαστανο..τέρμα η πεζοπορία στα κακοτραχαλα!! Από εκεί και μετά ήταν κατήφορος μέχρι την θάλασσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Daphne Triantafyllou13 Ιανουαρίου, 2020

    Ο Μπαλος μας....Ένας παράδεισος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Daphne Triantafyllou13 Ιανουαρίου, 2020

    Εγώ βοήθησα στο φωτογραφικό ρεπορτάζ και εσείς ντύσατε με το όμορφο κείμενο σας αυτές τις εικόνες.
    Κάτι ήξερα μάλλον!!!!😉
    Σας ευχαριστώ για όλο αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άννα Καλογριά13 Ιανουαρίου, 2020

    Μπάλο μου με τίς ομορφιές σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θυμάμαι τον Ζαστανο όταν το νερό έρεε άφθονο καθάριο και παγωμένο και κατέληγε στην βρύση στην είσοδο του Μπαλου που είχε ο Τσερεπας καφενείο και παγωνε τα αναψυκτικά μέσα στην γούρνα, εποχές που ο Μπαλος φωτιζονταν με λουκ και λάμπες θυέλλης. Θυμάμαι κι εμάς παιδιά τα καλοκαίρια να τρέχουμε στο Ρέμα να πιάσουμε βατραχακια μέσα σε ντενεδοκουτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Daphne Triantafyllou13 Ιανουαρίου, 2020

      Efi Fragkou είμαι μονιμος κάτοικος Μπαλου.
      Εδώ γεννήθηκα εδώ μεγάλωσα και συνεχίζω να ζω.
      Είμαι τυχερή που ακούω αυτές τις αληθινές ιστορίες από εσάς αλλά και από τον πατέρα μου που δεν έφυγε ούτε στιγμή έως τώρα.

      Διαγραφή
    2. Daphne Triantafyllou πέρασα τα περισσότερα καλοκαίρια της ζωής μου στον Μπαλο που είχαν σπίτι οι παππούδες μου,σε εκείνον τον Μπαλο όμως όχι αυτόν που έχουν φτιάξει τώρα. Είμαστε μια μεγάλη παρέα παιδιών κι εφήβων αργότερα και περνάγαμε τα ομορφότερα καλοκαίρια της ζωής μας.

      Διαγραφή
  6. Τον πρώτο αχινό πάτησα στο μέρος αυτό ειμουν 6χρονων τώρα ειμε 63 beautiful memories ❤️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πόσο καλά νιώθω, ξάδερφε, διαβάζοντας ανθρώπους να εγκωμιάζουν με αγνά συναισθήματα τον γενέθλιο τόπο τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχική σελίδα