Της ελιάς το δάκρυ - Λαϊκό Παραμύθι από τη Σάμο


Τίτλος: Της ελιάς το δάκρυ
Λαϊκό Παραμύθι από τη Σάμο
Εικονογράφηση: Δατσέντα Παρίση
Εκδόσεις: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, 2006

Μια φορά ήτανε μια φτωχή και όμορφη κόρη. Την είδε ένας πλούσιος, την πήρε και την έκανε ψυχοκόρη του. Την έστειλε μια μέρα να μαζέψει ελιές από τα δέντρα του κι εκείνη βρήκε το δάκρυ μιας ελιάς, το δοκίμασε και έμεινε…έγκυος!

Γέννησε έναν γιο λοιπόν που πήρε το όνομα της Ελιάς το δάκρυ. Κι ήταν τόσο δυνατός που πετούσε το δόρυ δυο ώρες μακριά. Και κάθε φορά που γινόταν αυτό, περνούσε από τόπους και μέρη όπου όλοι τον ήξεραν και τον θαύμαζαν για τη δύναμή του. Και τον ακολουθούσαν όπου διάβαινε, τέτοια ήταν η φήμη του.

Μέσα από μια όμορφη περιπλάνηση με δράκους κι αρχόντισσες, ο παντοδύναμος με το παράξενο όνομα Της ελιάς το δάκρυ έφτασε και στο παλάτι του βασιλιά όπου τον περίμενε μια κόρη και ένας θρόνος.
Όμορφο λαϊκό παραμύθι από τη Σάμο, με ωραία αφηγηματική γλώσσα και μια ιστορία για τη δύναμη της ελιάς και του υγρού χρυσαφιού της. Από το δάκρυ του καρπού αυτού, γεννήθηκε ένας τόσο δυνατός άντρας.
Το βιβλίο πωλείται στο Μουσείο Ελιάς στη Σπάρτη Λακωνίας αλλά μπορείτε και να το παραγγείλετε.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------


Το παραμύθι περιλαμβάνεται επίσης στον 1ο τόμο του τρίτομου έργου "Τα παραμύθια της Σάμου" - Μ.Γ.ΜΕΡΑΚΛΗΣ, Μ.Γ.ΒΑΡΒΟΥΝΗΣ, Αθήνα 2002. Σελ975, Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου Νικόλαος Δημητρίου τα οποία μπορείτε να παραγγείλετε από ΕΔΩ

Τέλος, αν σας αρκεί να το διαβάσετε σε μια απλή μορφή (pdf) μπορείτε να το κατεβάσετε από ΕΔΩ


1 σχόλιο

  1. Λοιπόν θα σας γράψω τα παραμύθια της μάνας μου πριν τα ξεχάσει. Πχ η μπαμπουρίτσα και ο τσελεπής. Ποιός Σαμιώτης το ξέρει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχική σελίδα