Γαμιλίδης ο Σάμιος - Βιογραφία


Ο Γαμιλίδης (Σάμος, 440 π.Χ. – Γκαέτα Ιταλίας, 350 π.Χ) ήταν αρχαίος Έλληνας ιατρός και φυσιοδίφης και θεωρείται μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες στην ιστορία της ιατρικής. Αναφέρεται ως ο πατέρας της σύγχρονης πρακτικής ιατρικής, σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στο πεδίο της επιστήμης ως ο ιδρυτής της Γαμιλιδικής Σχολής.

      Ο Γαμιλίδης είναι ο θεμελιωτής της πρακτικής ιατρικής που εφαρμόζεται μέχρι τις μέρες μας, σε όλο το σύγχρονο κόσμο. Το πρωτοποριακό και  αποτελεσματικό του έργο, επηρέασε τις περισσότερες ειδικότητες του κλάδου, που επάξια τον ονόμασαν θεμελιωτή και στυλοβάτη της συγκεκριμένης Επιστήμης παγκοσμίως. Ειδικότερα, πιστώνεται με τη συστηματική μελέτη και την προώθησή των φαρμακευτικών ιδιοτήτων των βοτάνων, συνοψίζοντας τη γνώση και συνταγογραφώντας συμβουλές για πρακτικούς ιατρούς, μέσω της Γαμιλιδικής Συλλογής (Corpus Gamilidicum).

      Ο Γαμιλίδης, Ίωνας στην καταγωγή, γεννήθηκε στη Σάμο το 460 π.Χ. και ανήκε -από την πλευρά της μητέρας του- στον οίκο των Πολυκρατιδών, ενώ ο πατέρας του ήταν μεγάλος έμπορος με ιδιόκτητο στόλο Σαμινέρων*.

Υπήρξε μαθητής του Ιπποκράτη από τον οποίο έλαβε γνώσεις γενικής ιατρικής. Αφού  ολοκλήρωσε τις σπουδές του επέστρεψε στη γενέτειρά του, όπου και επικεντρώθηκε στη συστηματική έρευνα της τσουκνίδας και στις θεραπευτικές της ιδιότητες. Κατέγραψε τις παρατηρήσεις του σε τέσσερις τόμους :  Κνίδη η δίοικος (Urtica dioica), Κνίδη η καυστηρά (Urtica urens), Κνίδη η μεμβρανώδης (Urtica membranacea), Κνίδη η σφαιριδιοφόρος (Urtica pilulifera).

      Το 394 π.Χ. αναγκάστηκε να εγκαταλείψει οριστικά τη Σάμο. Αφορμή στάθηκε η απαγωγή που οργανώθηκε εις βάρος του από τους Αθηναίους, με εντολή του Κόνωνα. Αιτία αποτέλεσε το φάρμακο για την υποβοήθηση της στυτικής λειτουργίας, που εφηύρε ο Γαμιλίδης. Αυτό ήταν ένα εκχύλισμα από φύλλα ελιάς και σφενδάμου, γνωστό μετέπειτα στον αρχαίο κόσμο και ως σφονδύλιο (Sphondylium Gamilidicum).  

Σύμφωνα με τον Στράβωνα, φυγαδεύτηκε από ομάδα Ιώνων της Σάμου στην Ιταλία, όπου ίδρυσαν την αποικία Γκαέτα (ιταλικά: Gaeta‎) στην περιφέρεια του Λάτιο. Εκεί οργάνωσε την περίφημη Γαμιλιδική Σχολή, όπου φοίτησαν εκατοντάδες νέοι, γνωστοί και ως Γαμιλίδες. Τα κείμενα και οι μελέτες τους, αποτέλεσαν οδηγό για τη σύγχρονη βιομηχανία ερωτικών βοηθημάτων.

Πέθανε το 350 π.Χ., αφήνοντας πίσω του σπουδαίο έργο.

Γ. Π. Βαρβάκης


*Σαμινέρα=εμπορικό πλοίο

1 σχόλιο

Αρχική σελίδα