ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ στην ΑΜΕΡΙΚΗ: Από τη Σάμο στο Πίτσμπουργκ (1912-1921) – Αγγέλα Χατζηαθανασίου

 


ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ στην ΑΜΕΡΙΚΗ: Από τη Σάμο στο Πίτσμπουργκ (1912-1921)

Μια ιστορική έρευνα που εστιάζει στο Πίτσμπουργκ και στην παρουσία μεταναστών από τη Σάμο, κυρίως από το Παλαιόκαστρο και το Βαθύ, κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αι. 

Στο βιβλίο παρουσιάζονται σύντομα βιογραφικά σημειώματα Σαμιωτών μεταναστών, καθώς και αδημοσίευτες φωτογραφίες και άλλο φωτογραφικό υλικό. 

Διερευνώνται, επίσης, τα αίτια και οι συνθήκες της μετανάστευσης, οι συνθήκες ζωής και εργασίας των μεταναστών, περιγράφονται οι μεγάλες βιομηχανίες και οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε αυτές, καθώς και το αντιμεταναστευτικό κλίμα της εποχής.

Ακολουθώντας την πορεία των συμπατριωτών του από τη Σάμο που είχαν προηγηθεί, έφτασε το 1916 στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Εμμανουήλ Χ΄΄Αθανασίου από το Παλαιόκαστρο της Σάμου.

Ένας από τις χιλιάδες Έλληνες που έφτασαν στην Αμερική με το μεγάλο ρεύμα της μετανάστευσης, που εντάθηκε από τα τέλη του 19ου αι.

Στο Πίτσμπουργκ, όπου κυρίως εστιάζεται η παρούσα έρευνα, Σαμιώτες μετανάστες δούλευαν σε χαλυβουργίες, ορυχεία και σιδηροδρόμους αλλά και τσαγκάρηδες, λαντζέρηδες κ.ά. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, αυτοί οι ανώνυμοι και βασανισμένοι μεροκαματιάρηδες βγαίνουν από την αφάνεια.

Ταυτόχρονα, έρχονται στο προσκήνιο ο αδυσώπητος κόσμος των μεγάλων βιομηχανικών τραστ της εποχής, οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των χαλυβουργών και των ανθρακωρύχων και οι απεργιακοί τους αγώνες.

Ένα ενδιαφέρον και αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό μεταναστών από το Παλαιόκαστρο της Σάμου συμπληρώνει την όλη προσπάθεια.

Από το οπισθόφυλλο

Πρόκειται πραγματικά για μια πολύ σοβαρή προσπάθεια της συγγραφέως, ένα υπέροχο βιβλίο (ebook), μια εξαιρετική ιστορική έρευνα, με μια επιμέλεια που θα ζήλευαν πολλές επί πληρωμή εκδόσεις.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην Αγγέλα Χατζηαθανασίου για το βιβλίο αυτό και προσωπικά αισθάνομαι πολύ τυχερός που το ανακάλυψα έτσι τυχαία!!!!!!!!!

Σχετική και η παλιότερη δική μου δημοσίευση με κεντρικό ήρωα τον προπάππο μου Σταμάτη Θ. Χαρμπή

Πατώντας στο σύνδεσμο στο τέλος της ανάρτησης, μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο ελεύθερα και να το κάνετε δικό σας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Συγγραφή: Αγγέλα Χατζηαθανασίου

Έκδοση: Αυτοέκδοση

Έτος έκδοσης: 2022

Μέγεθος: 334 σελ. / 88,1 Mb

ISBN: 978-618-00-3846-0

Μορφή: Pdf Download

Το λινκ του βιβλίου είναι: https://www.ebooks4greeks.gr/metanastes-stin-ameriki

4 σχόλια

  1. Μαρια Χαρμπη08 Απριλίου, 2023

    Καταπληκτική δημοσίευση Γιώργο μου! Χάρη σε αυτή διάβασα κ την επιστολή του προπάππου μας! Υπέροχη δουλειά το ebook κ ευχαριστούμε τη συγγραφέα που μας έδωσε αυτή την ευκαιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Thanks for sharing your knowledge and expertise

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγγέλα Χατζηαθανασίου04 Ιουλίου, 2023

    Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!! Το λινκ του βιβλίου μου είναι: https://www.ebooks4greeks.gr/metanastes-stin-ameriki
    Εξαιρετική η φωτογραφία και η επιστολή του Σταμάτη Θ. Χαρμπή που δημοσιεύσατε! Η λέξη που σχολιάζετε με ερωτηματικό είναι "κοντραταδόρος" από το κοντράτο = συμβόλαιο, δηλ. ο μεσάζοντας, ο πάτρωνας, ο εργοδηγός.
    Φιλικά Αγγέλα Χατζηαθανασίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος10 Ιουλίου, 2023

    Πολύ ωραία ανάρτηση! Συγχαρητήρια στην συγγραφέα Αγγέλα Χατζηαθανασίου για την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχική σελίδα