Το σαμιακό παράδειγμα

Tης Γιουλης Eπτακοιλη
«Αν δεν υπήρχαν οι χίλιοι εθελοντές Σαμιώτες, το νησί μας θα χανόταν», δήλωνε τις προηγούμενες μέρες σε τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες ο νομάρχης Σάμου, Μανώλης Κάρλας. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με τον νομάρχη, γνωρίζοντας εκ των έσω την κατάσταση· Σαμιώτισσα γαρ. Πολλά μέρη της Ελλάδας έχουν ταλαιπωρηθεί και ταλαιπωρούνται από τις φωτιές, η Σάμος, όμως, είναι απ’ αυτές τις περιοχές που σχεδόν κάθε χρόνο καλούνται να αντιμετωπίσουν μια μικρή ή μεγάλη φωτιά.

Θυμάμαι: 1983. Τεράστια σε μέγεθος φωτιά «ξύρισε» τουλάχιστον 30 χιλιάδες στρέμματα πριν σβήσει όχι από ανθρώπινο χέρι, αλλά από τον αέρα που μαλάκωσε και επειδή οι φλόγες έφτασαν μέχρι τη θάλασσα. Δεν είχαν τι άλλο να κάψουν. Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, ζώα.

Φωτιές άναψαν κι άλλες χρονιές της δεκαετίας του ’80 και του ’90, πληγώνοντας τον ευλογημένο αυτό τόπο. 2000: δραματική χρονιά για το νησί. Μέσα σε πέντε μέρες κάηκαν 155 χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροτικών καλλιεργειών.

Ολα αυτά τα χρόνια, από τις αρχές του ’80 μέχρι σήμερα, οι Σαμιώτες έχουν «εκπαιδευτεί» στις φωτιές. Τα πρώτα χρόνια κατηγορούσαν την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού, εκλιπαρούσαν για βοήθεια και στήριξη, για ανανέωση του εναέριου και επίγειου στόλου πυρόσβεσης, απειλούσαν να «μαυρίσουν» στις επόμενες εκλογές την κυβέρνηση όπως είχε μαυρίσει και ο τόπος τους.

Μετά κατάλαβαν πως μόνο οι ίδιοι μπορούν να προφυλάξουν το νησί τους από μια μεγάλη καταστροφή. Και κάπως έτσι γεννήθηκε πριν από δέκα περίπου χρόνια, με αφορμή τη μεγάλη φωτιά του 2000, ένα ζωντανό και υπερδραστήριο κίνημα εθελοντισμού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δημοτικό διαμέρισμα στη Σάμο που να μη διαθέτει την εθελοντική του ομάδα. Εφηβοι, νέοι και ηλικιωμένοι ενημερώνονται και αρκετοί απ’ αυτούς εκπαιδεύονται καταλλήλως, ενώ ακόμη και μικρά παιδιά εντάσσονται στο κίνημα, αφού η ευαισθητοποίηση από τη μικρή ηλικία είναι το καλύτερο μέτρο πρόληψης και καταστολής.

Το σαμιακό παράδειγμα, που στις πρόσφατες φωτιές έδειξε μεγάλη αποτελεσματικότητα, θα πρέπει να βρει μιμητές σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, σε κάθε χωριό. Η σωτηρία του κάθε τόπου από μια καταστροφική φωτιά δεν πρέπει να εξαρτάται μόνο από το κράτος το οποίο συχνά υπόσχεται, αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιήσει είτε από ανικανότητα, είτε από έλλειψη οικονομικών πόρων, είτε πολύ απλά γιατί την ίδια στιγμή υπάρχουν σε πολλά μέρη παρόμοιες ανάγκες.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι μπορούν και πρέπει να φροντίζουν για την προστασία της γης και της περιουσίας τους, για τη βιωσιμότητα του φυσικού τους περιβάλλοντος.

Οσο για το κράτος, αν δεν μπορεί να τους στείλει περισσότερα και καλύτερα αεροπλάνα και ελικόπτερα, τουλάχιστον ας στηρίξει τον εθελοντισμό με κάθε τρόπο. Αυτό είναι υποχρέωσή του.

πηγή kathimerini.gr
φωτο gsarakas, gvarvakis

14 σχόλια

  1. Ανοίξτε την τελευταία φωτογραφία και δείτε το πυροσβεστικό με τους εθελοντές, που πάει για να "κόψει" τη φωτιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξύνει πληγές η φίλη Γιούλη !!!
    Καλός ο πατριωτισμός των Ελλήνων ...
    Αλλά δυστυχώς δεν αρκεί για να σωθούμε !!!
    Όπως λέμε εμείς οι Εθελοντές "ΠΡΩΤΑ Η ΠΡΟΛΗΨΗ" !!!
    Χρειάζεται προσωπικό, οχήματα, φυλάκια, δεξαμενές, βάνες παντού ...
    Χρειάζονται αντιπυρικές ζώνες δασικοί δρόμοι βατοί ...
    Αν υπήρχε π.χ. - όπως ζητάμε χρόνια τώρα - δρόμος 300 μ. στη θέση ΠΡΙΟΝΙΑ (μιας μέρας δουλειά με μπουλντόζα) δεν θά 'χε κατεβεί τρέχοντας η φωτιά μέχρι τη θάλασα για δεύτερη φορά ...
    Από λόγια και συμπάθεια χορτάσαμε !!!
    Όλη η περιοχή της Δυτ. Σάμου - τέτοιες μέρες Αυγούστου με φωτιές, τουρισμό και καύσωνα εξυπηρετείται από ένα αγροτικό γιατρό, που τρέχει σαν τρελλός και δεν προλαβαίνει, άσε που το νοσοκομείο βρίσκεται στην άλλη άκρη ...
    Ένα βαπόρι μόνο κι όχι κάθε μέρα, αφού κύρια εξυπηρετεί τα άλλα νησιά (σκέτη ταλαιπωρία) !!!
    11 ώρες ταξίδι νύχτα χωρίς καμπίνα και με εισητήριο που θα πήγαινες 5 φορές στην Κρήτη ...
    Κάποιοι μας έχουν ξε -γραμμένους γείτονα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να μην ταλαιπωρηθεί άλλο η Σάμος, ένα από τα πανέμορφα πράσινα νησιά μας!
    Συγκλονιστικη πραγματικά η τελευταία φωτό!
    Καλά να περνάς Γιώργο μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια μέρα πριν άκουγα ότι η Σάμος μαζί με άλλα δυο νησιά μας έχουν καταγραφεί ως τα καλύτερα στο εξωτερικό και ξάφνου να πάλι η φωτιά.
    Καλά η φωτιά μόνη της δεν μπαίνει αυτοί που είτε άθελα τους είτε με τη θέληση τους την βάζουν από που είναι;;δεν είναι Σαμιώτης δεν πονάνε τον τόπο τος;;
    Συγχαρητήρια σε όλους τους εθελοντές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ απόλυτα με τον Side21 και εχω να πω, πως αν το κρατος είναι αναξιο να παρεχει εστω τα βασικά, τοτε ασ σταματήσει να φορολογει τον κοσμο και μεις θα βρουμε τα χρηματα να προστατευτουμε...πως λεγοταν παλια ειπαμε;...Σαμιακή Ηγεμονιά;;; ο νοων νοήτω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Γείτονες & φίλοι
    Λόγω της έντασης και της πίεσης των ημερών, η πλειοψηφία των δημοσιευμάτων, έχει συνήθως καταγγελτικό, αποκαλυπτικό, αβανταδόρικο ή διεκδικητικό χαρακτήρα. Υπάρχουν και κάποια όμως, σαν αυτό της Γιούλης Επτακοίλη στην Καθημερινή, που σκοπό έχουν να αναδείξουν αξίες. Με αυτό το πνεύμα το είδα κι εγώ και προχώρησα στην αναδημοσίευσή του, μιας και το θέμα αυτό καθεαυτό, αφορούσε τον τόπο μας. Συμφωνώ απόλυτα ότι ο εθελοντισμός από μόνος του δε μπορεί να λύσει τα προβλήματα, ούτε πως ατομικές ή συλλογικές προσπάθειες μπορούν ή πρέπει να υποκαταστήσουν το κράτος, αλλά στο πνεύμα του δημοσιεύματος, θα πιαστώ από την τελευταία φράση της Ξανθής και θα δώσω κι εγώ τα δικά μου συγχαρητήρια σε όλους τους εθελοντές!!!

    Ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αφεντικό είπε
    Αν και συμφωνώ απόλυτα με το φίλο
    side21,κι εγώ εθελοντής δασοπυροσβέστης ειμαι εξάλλου τα
    τελευταία δέκα χρόνια στο Δήμο Ομηρούπολης,δε θα σταθώ στις ευθύνες που έχουν οι σημερινές
    κερδοσκοπικές κοινωνίες και κυβερνήσεις,διάβασε το άρθρο για το νερό φίλε Βαρβάκη,μένω μόνο στην
    απέραντη θλίψη μου για το κακό που
    μας βρήκε και στο συγκινητικό και
    γνήσιο ενδιαφέρον της Κας Επτακοίλη
    γι'αυτό τον τόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παρακολουθώ τα νέα από τις ειδήσεις και σας σκέφτομαι. Μπράβο στους Σαμιώτες. Μακάρι να έκανε και το κράτος πιο πολλά γενικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπράβο σε όλους! Η φωτογραφία πραγματικά συγκλονιστική, καλά που το είπες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπράβο σε όλους! Η φωτογραφία πραγματικά συγκλονιστική, καλά που το είπες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνώ απόλυτα με τον Side21 και εχω να πω, πως αν το κρατος είναι αναξιο να παρεχει εστω τα βασικά, τοτε ασ σταματήσει να φορολογει τον κοσμο και μεις θα βρουμε τα χρηματα να προστατευτουμε...πως λεγοταν παλια ειπαμε;...Σαμιακή Ηγεμονιά;;; ο νοων νοήτω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μια μέρα πριν άκουγα ότι η Σάμος μαζί με άλλα δυο νησιά μας έχουν καταγραφεί ως τα καλύτερα στο εξωτερικό και ξάφνου να πάλι η φωτιά.
    Καλά η φωτιά μόνη της δεν μπαίνει αυτοί που είτε άθελα τους είτε με τη θέληση τους την βάζουν από που είναι;;δεν είναι Σαμιώτης δεν πονάνε τον τόπο τος;;
    Συγχαρητήρια σε όλους τους εθελοντές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να μην ταλαιπωρηθεί άλλο η Σάμος, ένα από τα πανέμορφα πράσινα νησιά μας!
    Συγκλονιστικη πραγματικά η τελευταία φωτό!
    Καλά να περνάς Γιώργο μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχική σελίδα