Η Σοφία Εμφιετζή στον "Κήπο", Πειραιώς 260

 photo SofiaP2sepGV.jpg Ήταν η βραδιά της κυρίας Σοφίας Εμφιετζή!
Μια βραδιά καλοκαιρινή, δροσερή, μελωδική, χαλαρή, υπέροχη και άκρως ...ποδοσφαιρική!

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2014
Κυριακή 29 Ιουνίου
Λαϊκή Ρεμπέτικη βραδιά με τη Σοφία Εμφιετζή
Ώρα έναρξης: 22.30 Μόλις μισή ώρα πριν από το "εναρκτήριο λάκτισμα" του αγώνα Κόστα Ρίκα - Ελλάδα...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφετηρία την Αθηναϊκή Κομπανία και φτάνοντας μέχρι το «Καφέ Αμάν» του Κώστα Φέρρη, το «Τραγούδι για την Κοκκινιά» και το «Ταξίδι» του συγκροτήματος Δρόμος, η Σοφία Εμφιετζή διεκδικεί επάξια τον τίτλο της αυθεντικής λαϊκής ερμηνεύτριας. Με παρακαταθήκη την πολυετή πείρα της θα μας ξεναγήσει σε παλιά και νεώτερα λαϊκά μονοπάτια υπό την ενορχήστρωση και το μπουζούκι του Νώε Ζαφειρίδη καθώς και μιας ομάδας εκλεκτών μουσικών. Αποσκευές τους το μεράκι και η αγάπη τους για το καλό λαϊκό τραγούδι.
Συντελεστές:
Νώε Ζαφειρίδης  - μπουζούκι
Κώστας Τσεκούρας-κιθάρα
Δημήτρης Γκίνης-ακορντεόν
Θοδωρής Κουέλης-μπάσο
Μιράν  Τσαλικιάν-μπαγλαμάς

"Πειραιώς 260"
Ο χώρος του Φεστιβάλ Αθηνών με αριθμό 260 στην οδό Πειραιώς, βρίσκεται στον Ταύρο, στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο με τη Σχολή Καλών Τεχνών, δεξιά κατεβαίνοντας προς Πειραιά.
Πρόκειται για τις κτιριακές εγκαταστάσεις όπου στεγαζόταν παλαιότερα το εργοστάσιο επίπλων γραφείου Τσαούσογλου.
Tο συγκρότημα περιήλθε στην κυριότητα της Εθνικής Τράπεζας η οποία παραχώρησε τη χρήση μέρους των χώρων του στο Φεστιβάλ Αθηνών.
Τυπικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του '70, το εργοστάσιο Τσαούσογλου περιλαμβάνει τέσσερα πολύ μεγάλα κτίρια / υπόστεγα που έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Κεντρική αρτηρία πρώην βιομηχανικής περιοχής, η ίδια η οδός Πειραιώς εξελίσσεται ήδη σε ένα από του βασικούς νέους άξονες ανάπτυξης της Αθήνας με έντονη παρουσία πολιτιστικών χρήσεων.
Ο "Κήπος" στο πίσω μέρος των εγκαταστάσεων, χώρος συμπαθητικός με δεντράκια, χαλίκι, τραπεζάκια και ένα εξωτερικό μπαρ για κρασάκι και μεζέ.
Θυμίζει έντονα καλοκαιρινό αναψυκτήριο.
Ατμόσφαιρα διακοπών!!!
Το ακροατήριο μεγάλο για την περίσταση και ...πολυεθνικό!!

 photo theband.jpg
Η ορχήστρα σε μια διαρκή παραγωγή "μουσικών κεντημάτων".
Μάρκος, Περιστέρης, Χατζηχρήστος, Καλδάρας, Χιώτης, Δερβενιώτης, Θεοδωράκης,Τατασόπουλος..
Ο Νώε, ο Κώστας, ο Τζίμης, ο Μιράν κι ο Θοδωρής τα δίνουν όλα, θεωρώντας τάχα "υποχρέωσή" τους να μας ευχαριστήσουν που ανταποκριθήκαμε στο ευγενικό τους κάλεσμα.

 photo 5collage.jpg
Ωραίες, αξεπέραστες μελωδίες, παιγμένες και ερμηνευμένες με τέχνη περισσή και σεβασμό, έτσι που να διατηρούν ζωντανή την αρχική πρόθεση των δημιουργών τους και το τελικό αποτέλεσμα να δίνει την αίσθηση της ατμόσφαιρας του αρχικού έργου, αποτελώντας όμως ταυτόχρονα μια νέα πρόταση.

 photo sofiasepcrossGV.jpg
Αν δίπλα στο υπαίθριο μπαράκι, υπήρχε πάντως μια θυρίδα για "καταθέσεις", εκεί θα έβρισκε ο teller στο κλείσιμο του ταμείου του, την ξεχωριστή "κατάθεση ψυχής" της Σοφίας Εμφιετζή, που τη χάρισε απλόχερα στον αέρα της βραδιάς, μέσα από τις μοναδικές της ερμηνείες.

Έγραψε την άλλη μέρα σχετικά ο Γιώργος Τσάμπρας :
"Επειδή το "Ελληνικό Φεστιβάλ" δε μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες επιλογές, πραγματικά εξεπλάγην θετικά χτες το βράδυ, βλέποντας και ακούγοντας στον εξωτερικό χώρο της "Πειραιώς 260" , την ώρα που η Ελλάδα αναστέναζε στο γήπεδο, μια βραδιά αφιερωμένη στη Σοφία Εμφιετζή...
Καθαρός λαϊκός ήχος και παιξίματα, βαθιά ανθρώπινες, φορτισμένες ερμηνείες, σε γνωστά και λιγότερο γνωστά λαϊκά τραγούδια.
Με τη συμμετοχή του Νώε Ζαφειρίδη από τους "Δρόμος" - τραγούδι, μπουζούκι - και των μουσικών : Κώστα Τσεκούρα, Μιράν Τσαλικιάν, Θόδωρου Κουέλη και Δημήτρη Γκίνη...
Φυσικά, σημασία δεν έχει ο χώρος, αλλά η προσοχή και οι ευκαιρίες που δίνονται σε ένα μουσικό είδος, σε κάποιους καλλιτέχνες, από ένα φορέα που έχει - ή θα έπρεπε να έχει - να κάνει με το σύνολο του ελληνικού πολιτισμού."
 photo theband2sepcrossGV.jpg

Το υπέροχο ταξίδι μας, κράτησε μέχρι τη 1 περίπου μετά τα μεσάνυχτα σχεδόν ταυτόχρονα με την ισοφάριση της Εθνικής!
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την κυρία Σοφία Εμφιετζή και την εξαιρετική της παρέα, για τη μαγική νύχτα που μας χάρισαν!!

Κι αν η Εθνική μας δεν τα κατάφερε τελικά να "περάσει" λόγω ατυχίας, εμείς οι τυχεροί της βραδιάς, ανεβήκαμε στους 7 ουρανούς, πανηγυρίζοντας για την καλή μας τύχη να βρεθούμε στο δροσερό κήπο της Πειραιώς 260 με τα τριζόνια, παρακολουθώντας τη μοναδική Σοφία και τους παιχταράδες της!!

Και για όσους δε μπόρεσαν, ένα μικρό απόσπασμα για να μην έχουν "παράπονο" :

4 σχόλια

  1. Καταπληκτική φωνή Γιώργη, κατευθείαν από την Ιωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργο σε ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνεις κάθε φορά και την άψογη πραγματικά αισθητική σου. Υπέροχο άρθρο!!! Να είσαι πάντα καλά! Χίλια ευχαριστώ και πάλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού άκουσα τα τραγούδια, κατάλαβα την επιμονή σου στο σχήμα αυτό. Τυχεροί εσείς που το απολαύσατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντα επιλεκτικός κι ωραίος, ξάδερφε!
    Να περνάς καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχική σελίδα