Παράθυρο στη Θάλασσα



"Παράθυρο στη θάλασσα" είναι ο τίτλος που έχει δοθεί στο 13ο μουσικό κομμάτι από τα 17 που εμπεριέχονται στο άλμπουμ "Εαρινή Ισημερία".

Δύο πολύ γνωστοί μουσικοί με τεράστιες περγαμηνές από σπουδές και εμπειρία, βρίσκονται μαζί σ' αυτό το δίσκο.

Ο Χρήστος Ζερμπίνος σολίστ στο ακορντεόν και συνθέτης ο ίδιος, πέρα από τις εκτελεστικές του δυνατότητες και τις ηχογραφήσεις ως εκτελεστής και ο Μίλτος Λογιάδης, γνωστός ως μαέστρος της Ορχήστρας των Χρωμάτων, στη συνέχεια της πρώτης τους συνεργασίας με μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι, έρχονται με αυτό το δίσκο και συνεχίζουν το δρόμο της συνεργασίας ενός πιανίστα και ενός ακορντεονίστα χωρίς κανένα άλλο όργανο να τους συνοδεύει.

Γράφει ο Χρήστος Ζερμπίνος: "Ανέκαθεν ένιωθα έναν κρυφό θαυμασμό για τους ανώνυμους δημιουργούς της λαϊκής μας παράδοσης, στο χώρο του τραγουδιού, της δημοτικής ποίησης, της ζωγραφικής και γενικότερα για τον λαϊκό μας πολιτισμό. Ειδικότερα, το γεγονός πως τα παραδοσιακά τραγούδια παραμένουν αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο, χωρίς το παραμικρό σημάδι φθοράς, αποδεικνύουν με μοναδικό τρόπο τον εσωτερικό πλούτο και την δύναμη που διαθέτουν. Όταν κατέληξα στην επιλογή των τραγουδιών, διασκευάζοντάς τα για ακορντεόν και πιάνο, θέλησα να τα επεξεργαστώ με έναν τρόπο διαφορετικό από αυτόν που έχουν περάσει στην συλλογική συνείδηση του Έλληνα, με μιαν άλλη αισθητική αντίληψη. Προσπάθησα λοιπόν να τα δω με άδολη ματιά, να αφουγκραστώ τους ήχους μέσα απ' τα χρώματα, το φως, την αλήθεια και το ήθος τους, στοιχεία που ενυπάρχουν καλά κρυμμένα μέσα σ' αυτά, σε μια όσο το δυνατόν ελεγειακή ατμόσφαιρα."

"Στα χέρια σας έχετε την νέα δουλειά των δύο ταλαντούχων εκτελεστών, εμπνευσμένη από την λαϊκή μας παράδοση".
Ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης λέει γι' αυτή την ξεχωριστή δουλειά: Θα χαρακτήριζα αυτό το μουσικό έργο σαν μια μαγική γέφυρα που συνδέει το δημοτικό μας τραγούδι με το σύγχρονο των δεκαετιών του '50 και του '60
Αν σκεφτεί κανείς την στενή σχέση ανάμεσα στη βυζαντινή και τη δημοτική μας μουσική, τότε επιβεβαιώνεται η εσωτερική ενότητα από το Βυζάντιο ως τις μέρες μας. Η Ποίηση και η Μουσική είναι η πιο στέρεη και αληθινή ραχοκοκκαλιά ενός λαού. Ο τρόπος ερμηνείας των δύο ερμηνευτών με την απαράμιλλη μουσικότητα που τους διακρίνει, βοηθά χωρίς ασφαλώς να το έχουν επιδιώξει, την επιβεβαίωση των παραπάνω σκέψεων, γιατί ο τρόπος ερμηνείας τους ανήκει στη σχολή Χατζιδάκι, δηλαδή ενός βασικού πυλώνα του νεότερου ελληνικού τραγουδιού. Η αποκάλυψη αυτή έρχεται να αποκαταστήσει μια εσφαλμένη αντίληψη, ότι τάχα η ακτινοβολία της δημοτικής μας μουσικής θάμπωσε κάτω από την επίδραση της λαϊκής μας μουσικής.

Τα τραγούδια είναι όλα γνώριμα, κλασικά παραδοσιακά τραγούδια όπως το "Μήλο Μου Κόκκινο", "Από Ξένο Τόπο", "Κανελόριζα", "Στο 'πα και στο ξαναλέω", "Σαμιώτισσα" κ.α.

Οι δύο αυτοί μουσικοί με το ταλέντο τους και το προφανές ενδιαφέρον για τη δουλειά αυτή, δεν έπαιξαν απλά τα τραγούδια στο πιάνο και στο ακορντεόν αλλά αντίθετα έκαναν απίθανες διασκευές!
Δεν έφτιαξαν απλά ένα cd  easy listening, φυσικά και μπορεί να λειτουργήσει χαλαρωτικά ο δίσκος, όμως μια προσεκτική ακρόαση θα φανερώσει τις πανέμορφες μελωδικές αλλαγές και συνολικά την ιδιαίτερη αισθητική στον τρόπο που προσεγγίζουν τα υπέροχα αυτά κομμάτια. Έχοντας σαν βάση τον παραδοσιακό σκοπό, συχνά φεύγουν μακριά από αυτόν και γι’ αυτό ίσως τα τραγούδια γράφονται σε παρενθέσεις στο οπισθόφυλλο, ενώ σε κάθε ένα από αυτά έχει δοθεί ένα νέο ξεχωριστό όνομα.

Στο δίσκο περιλαμβάνονται 16 παραδοσιακές μελωδίες και μία του γνωστού συνθέτη  Κώστα Μουντάκη (Μεσοπέλαγα Αρμενίζω)

Όλες οι μουσικές παρουσιάζονται στον ακροατή με νέα ματιά και πολύ διαφορετικό ήχο.
Οι δύο μουσικοί μας ταξιδεύουν στην παράδοση, φιλτράροντας το αποτέλεσμα της καινούργιας καταγραφής της, μέσα από τις γνώσεις και τη δεξιοτεχνία στο όργανό τους, δίνοντάς μας τελικά ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.


Καλλιτέχνης: Μίλτος Λογιάδης, Χρήστος Ζερμπίνος
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 15/09/2012
Δισκογραφική: MINOS ΕΜΙ
Τύπος: CD

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 
01. Η Ειμανμένη - Μήλο Μου Κόκκινο
02. Γράμματα Στην Άμμο - Τζιβαέρι
03. Ανοιξιάτικο Πρωινό - Ένα Καράβι Από Τη Χιο
04. Προσευχή - Από Ξένο Τόπο
05. Ο Περιπλανώμενος - Καλαματιανός
06. Η Ξενιτιά Της Αγκαλιάς - Μανώλαρος
07. Χαμένα Όνειρα - Ανάθεμα Τον Αίτιο
08. Της Αγάπης Τσακίσματα - Στείλε Με Μάνα Για Νερό
09. Άλικα Χείλη - Στο'πα Και Στο Ξαναλέω
10. Το Παράπονο Του Ναύτη - Κανελόριζα
11. Ένας Άγγελος Σφυρίζει - Αχ Αννούλα
12. Η Ώρα Του Αποχωρισμού - Μέρα Μέρωσε
13. Παράθυρο Στη Θάλασσα - Σαμιώτισσα
14. Το Βάσανο Του Έρωτα - Μια Σμυρνιά Στο Παραθύρι
15. Μια Βαρκούλα Στο Φεγγάρι - Θαλασσάκι Μου
16. Νυχτερινός Περίπατος - Μπαρμπούνι Μου Θαλασσινό
17. Επιθυμία - Μεσοπέλαγα Αρμενίζω

Και για να επανέλθουμε στην αφορμή της ανάρτησης αυτής, πάρτε μια γεύση από το το δίσκο, ανοίγοντας ένα "Παράθυρο στη θάλασσα", με την πασίγνωστη καταπληκτική μελωδία της αγαπημένη μας "Σαμιώτισσας"!!!


1 σχόλιο

  1. Με τη "Σαμιώτισσα", ξάδερφε, που ακούω αυτή τη στιγμή, μου χάρισες το πρώτο χαλάρωμα της μέρας μου.
    Πράγματι συμφωνώ, τουλάχιστον με το πρώτο τούτο άκουσμα πως πρόκειται για εξαιρετική δουλειά και... σ' ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχική σελίδα